KULAĞA KAÇAN İLAÇLAMA
Ev ortamına gelen kırkayaklar genellikle mutfak ve evinizin nemli ve karanlık yerlerine yerlerşir ve bu bölgelerden evin muhtelif bölümlerine dağılır ve ürerler.

Kulağakaçan böceği küçük yapılı bir canlı olup, boyları birkaç cm olan bir haşeredir. Vücutları üç bölümden oluşur. Bu bölümler baş, gövde ve karın kısmından oluşmaktadır. Kulağakaçan böceklerindetoplam 6 ayak bulunur ve baş kısımlarında 2 adet antenleri vardır. Bu antenler sayesinde besinlerini bulurlar ve kendilerine gelen tehlikeleri algılayıp kaçarlar.

Vücutlarının arka kısmında kıskaçları vardır. Kulağakaçan böceği genellikle geceleri aktiftirler.Kulağakaçan beslenmesini gece yaptığı için gündüz saklandıkları yerden çıkarak beslenirler.

​Bilinen en eski böcek türlerinde biri olan Kulağakaçan böcekleri hem etçil hemde otçul olarak beslenebilen bir böcek türüdür. Dişi bir Kulağakaçan senede 4 veya 5 yumurta bırakır ve her bir yumurta paketinden 50 kadar yavru çıkmaktadır. Sıcak havaları çok seven Kulağakaçan böceği kışları ise evlerde yada boş apartmanlarda buldukları duvar çatlaklarında, ormanlık bölgelerde ise ağaç kavuklarında veya taş dipleri gibi yerlerde yaşarlar.Genellikle halk arasında insan kulağına girdikleri için bu böceklere Kulağakaçan böcekleri denildiği inanılsada aslında bu çok yanlış bir düşüncedir. Bu böcekler bilinenin aksine çok zararsız böceklerdir. 
Kulağa kaçan böcekleri bitki artıkları,küçük böcekler,evlerimize giren Kulağa kaçan ise çöplerimizde ve mutfaklarımızda açık bıraktığımız gıdalar ile beslenmektedir.Yaklaşık olarak 500 fazla çeşit türü olan Kulağa kaçan böcekleri dünyanın sıcak iklime sahip bütün bölgelerinde yaşmaktadır.Yetişkin bir Kulağa kaçan böceğinin boyu 5 cm kadar olmaktadır ve bu böcekler gennelikle kahverengi veya sarı renktedirler.6 adet bacağı bulunan bu böcekler baş kısımlarından uzan 2 adet anteni vardır.Bu antenler sayesinde Kulağa kaçan böcekleri 50 metre uzaklıktan bir birleriyle iletişim kurmaktadırlar. Kulağa kaçan böceği seri hareket eder ve bu böcekle mücadele etmek için Elektronik U.L.V. makineleri yardımı ile sıvı ilaçlama yapılması şarttır.